Het Grote Mantelzorggesprek: de toekomst begint nu

Meer dan vijftig mensen kwamen op uitnodiging van Steunpunt Mantelzorg op vrijdag 17 juni bij elkaar in De Biltsche Hoek. Mantelzorgers, raadsleden, een wethouder, werkgevers, professionals in zorg en welzijn en maatschappelijke organisaties gingen met elkaar in gesprek over mantelzorg, nu en in de toekomst.

Onder leiding van dagvoorzitter Lenette van Tienhoven (Werk&Mantelzorg) bogen zij zich over de vraag: hoe zorgen we voor de ruim 12.000 mantelzorgers in gemeente De Bilt? Een zeer geslaagde ochtend waarin één ding goed duidelijk werd: mantelzorg raakt iedereen. En dat vraagt dat iedereen met elkaar samenwerkt om de mantelzorgers zo goed mogelijk te ondersteunen.

Lees hier wat er besproken werd.

Tekenaar Nicole Guiaux (Studio Kio) maakte een visueel verslag van het Grote Mantelzorggesprek. Daarop zie je alle uitdagingen in oplossingen heel duidelijk samengevat. Klik op de tekening voor een duidelijker beeld in PDF.


Vlogs gemaakt tijdens de bijeenkomst.

Wat brengt het Grote Mantelzorggesprek voor mantelzorgers? We vragen het aan Liesje Nijenhuis, mantelzorgconsulent bij Steunpunt Mantelzorg De Bilt.
 
Komen zorgprofessionals veel mantelzorgers tegen in hun werk? Coen Kerkhof is wijkverpleegkundige bij Silverein en vertelt het ons.
 
Wat kan Gemeente De Bilt doen voor haar mantelzorgers? We vragen het aan Wethouder Hagedoorn.
 
Zijn er concrete acties om mantelzorgers te ondersteunen? Jazeker! Vera is mantelzorger en heeft aanbevelingen.
 
Wat kan er vanuit de Gemeente concreet gedaan worden voor mantelzorgers? Raadslid Connie Brouwer aan het woord.
 
Waarom is een duidelijke visie van de gemeente op ‘zorgen voor elkaar’ zo hard nodig? Bronne Pot, programmaleider bij MantelzorgNL vertelt.
 
Concrete tips voor werkgevers als zij werkende mantelzorgers in dienst hebben. Lenette geeft concrete tips.