Vrijwilliger van "Vier het leven" vertelt

13/01/2020 - “Het is ook echt iets voor jonge mensen: Eigenlijk heb ik er spijt van dat ik het niet eerder heb gedaan, ik had het makkelijk 30 jaar eerder kunnen doen”.

Marion Baartmans is een jaar geleden begonnen als vrijwilliger bij de ‘Stichting Vier het Leven’. Deze stichting organiseert culturele activiteiten voor ouderen (65+) die niet graag alleen op stap gaan. Zij worden thuis opgehaald door een vrijwilliger en samen met andere gasten gaan zij gezellig naar de bioscoop, een concert, een theatervoorstelling of naar een museum.

In januari is Marion voor het eerst meegegaan met een uitje. “Twee jaar geleden ben ik met pensioen gegaan en ik heb eerst een heel jaar gedacht: Ik ga vrijwilligerswerk doen, om het uiteindelijk ook maar eens echt te gaan doen”, zegt zij lachend.

“Ik wilde eigenlijk al langer vrijwilliger hier worden, ook al toen ik nog werkte. Ik hou namelijk heel erg van theater en uitgaan. Ik hoorde van een buurvrouw dat het een erg leuke club is.”

“Het heet wel vrijwilligerswerk, maar het is echt geen werk hoor. Het geeft mij veel voldoening en het gevoel dat ik in contact blijf met ouderen, met wat hen bezighoudt.  Je blijft op de hoogte van waar zij tegenaanlopen; ik hou van de verhalen. Ik probeer in de auto al een sfeer te krijgen en leuke gesprekken te voeren. Iedereen is vrolijk gestemd en gaat een avondje uit of een middagje weg. En op de terugweg zijn mensen weer vol van wat we gezien hebben, en dan vragen we ons af waarom zouden ze dat zo gebracht hebben, of wat heb jij daarin gezien? Dat werkt heel verruimend“.

“Gelukkig is het bij Vier het Leven wel echt heel goed georganiseerd. Iedereen heeft zoveel aandacht voor elkaar; de vrijwilligers onderling en ook de coördinatoren. Bij het eerste intakegesprek kwamen ze ook echt op huisbezoek. Ze vragen goed door naar wat je leuk vindt en wat je eruit wilt halen. Er is een goed inschrijfsysteem waar je kunt opgeven naar welk uitje je zelf wilt. En je krijgt een heel uitgebreid draaiboek wat ervan je verwacht wordt, waar je naar toe moet rijden en  wie je moet bellen als er iets misgaat. Dat geeft mij ook echt een vertrouwen en een enorme steun in de rug.”

“Ik kan me een van m’n eerste uitjes nog goed herinneren; want je gaat soms ook naar uitjes waar jezelf nooit zo snel naar toe zou gaan. Ik hou bijvoorbeeld helemaal niet zo van klassieke muziek, maar ik ging naar een nieuwjaarsconcert. Ik werd zo ontzettend blij van al die mensen die meedeinden op de Strauss muziek. Daar heb ik echt van geleerd dat je ook af en toe uit je normale gang van doen kan stappen. Ik had echt nooit verwacht dat ik er zo enthousiast van kon worden; wat een leuke manier om jezelf nuttig te maken!”

Wilt u ook (weer) genieten van bijvoorbeeld een ontroerend toneel of film in Figi in Zeist, prachtig klassiek in TivoliVredenburg, mooi opera in De Kom in Nieuwegein, spannend cabaret in Aan de Slinger in Houten of van gezellige muziek in het Fulcotheater in IJsselstein? U kunt het programmaboekje van Vier het Leven kosteloos aanvragen via 035–5245156  of kijken op www.4hetleven.nl.

Delen:

Nieuws

2 juli 2020

Vacature: Teamleider frontoffice en Wmo-indicatieteam

Eén van de onderdelen van MENS is het Sociaal Team. Dit team... lees verder

30 juni 2020

Bereikbaarheid Servicecentrum in zomerperiode

Vanaf 20 juli t/m 28 augustus is het Servicecentrum De Bilt... lees verder

29 juni 2020

Launch your future

MENS De Bilt verleent haar medewerking in het werven van... lees verder

Nieuwsbrief MENS De Bilt

Nieuwsbrief

* verplicht invullen.