Marijke werkt als vrijwilliger bij de Speelotheek De Bilt

08/11/2022 - Poppenhuizen, puzzels, fietsjes, steps, lego, playmobil, spelletjes. Zomaar een kleine greep uit al het speelgoed dat de Speelotheek uitleent aan kinderen, ouders en opa’s en oma’s. Kastenvol met creativiteit. De vrolijkheid in kleur en sfeer spat ervan af. Al ruim 28 jaar wordt de Speelotheek De Bilt gerund door een team van vrijwilligers en een klein bestuur. Marijke Visscher is al 28 jaar een van de drijvende krachten achter dit mooie initiatief. Ik ontmoet haar en Corrie Molenaar, ook vrijwilliger, in het gebouw van de WVT waar de Speelotheek is gevestigd.

Marijke en Corrie, wat is het belang van de Speelotheek?
‘’Het is zo belangrijk voor kinderen om te spelen. Want door spelen ontwikkel je als kind zoveel vaardigheden. Zoals samen spelen, nieuwe dingen uitproberen, concentratie vasthouden, vallen en weer opstaan”.
Doordat kinderen steeds speelgoed kunnen ruilen kunnen ze steeds nieuwe dingen uitproberen. Marijke noemt het voorbeeld van een oma die met een boze peuter binnenkwam, de peuter wilde niets. Met veel geduld van de oma, die steeds maar weer terugkwam, heeft de peuter toch leren spelen. Met als resultaat: een blije, vrolijke peuter en later kleuter en kind. Kijk, daar doe je het voor geven Marijke en Corrie aan!
 
Voor wie is de Speelotheek?
Voor iedereen, haasten beiden zich te zeggen. Iedereen is welkom!  Kinderen met hun ouders, opa’s en oma’s met hun kleinkinderen, oppassers met kinderen. Iedereen kan gebruik maken van de Speelotheek, je hoeft geen inwoner van de gemeente De Bilt te zijn.
 
Vertel eens wat meer over het werk…
Je praat met de ouders en kinderen, kijkt wat ze leuk vinden en gaat dan samen op zoek naar geschikt speelgoed uit onze ruime voorraad.  Daarnaast moeten het speelgoed natuurlijk worden schoongemaakt, gesorteerd, gecontroleerd (je wilt immers geen puzzle uitlenen die niet meer compleet is). Daarnaast moet alles worden geregistreerd in ons digitale systeem.
We zeggen wel eens tegen elkaar: werken hier is eigenlijk meer een missie dan werk. Het is gewoon ontzettend leuk werk. Het houdt je jong, speels.
 
Jullie zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wat verwachten jullie van hen en wat bieden jullie?
Een ontzettend fijn team! Als vrijwillige uitlener voor dit werk is het handig wanneer je een beetje flexibel bent, creatief, enthousiast, je moet speelgoed en natuurlijk kinderen leuk vinden. Goed met mensen om kunnen gaan. Ook is het handig wanneer je een beetje digitaal vaardig bent. Het zou leuk zijn wanneer een jonger iemand, die op de hoogte is van wat meer eigentijds speelgoed, ons team komt versterken.  Je bent vrij tijdens de schoolvakanties.  Hoe vaak en hoe veel je werkt, bespreek je onderling. Gemiddeld zo’n 4 uur per week. Ook zoeken we een nieuw bestuurslid.

Twee keer per week is de Speelotheek geopend, op woensdag en op zaterdag. Iedereen kan langskomen om speelgoed uit te zoeken, wel bij voorkeur op afspraak. Lenen kost € 30,-- per jaar voor 1 kind, voor 2 kinderen of meer € 35,--.
Meer informatie vind je op www.speelotheekdebilt.nl, daar kun je ook je afspraak inplannen.

Wil je meer weten of reageren op een van de vacatures. Klik dan hier op vrijwilliger uitlenen of bestuurslid.

Delen:

Nieuws

30 november 2022

Let op: vrijdag 2 december beperkt en dinsdag 6 december niet bereikbaar

In verband met een interne verhuizing en werkzaamheden aan de... lees verder

21 november 2022

Vacature: Medewerker Sociaal Team/Kortdurende Ondersteuning

Ben jij iemand die graag met mensen in gesprek gaat over welke... lees verder