Mantelzorg Filmcafé ‘Moeder aan de lijn’

10/10/2019 - Tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) in 2018 ging de documentaire ‘Moeder aan de lijn’ van regisseur Nelleke Koop in première. Een intieme en indrukwekkende film over drie dochters die zorgen voor hun moeder en daarbij ervaren dat hun eigen leven in de knel komt.

Recensie Volkskrant

De rollen zijn omgedraaid. Ineens heb je als dochter de zorg voor je bejaarde moeder. Hoe beïnvloedt deze nieuwe situatie hun verhouding?

Naast hun eigen gezin en drukke levens zorgen Elien, Carin en Hanna voor hun ouder wordende moeders. Dit doen ze uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. De verzuchting ‘Het is toch mijn moeder’ geeft aan hoe diep het verantwoordelijkheidsgevoel zit. En terwijl zij wassen, kleden, voeden en verzorgen, verliezen hun moeders steeds meer grip op het leven.

De rollen van ouder en kind draaien op deze manier genadeloos om in deze observerende en met vlagen pijnlijke documentaire. De dochters brengen een deel van hun werk­ en privéleven tot een halt, om er voor hun moeders te zijn en dreigen zichzelf weg te cijferen. En tegelijkertijd beseffen zij dat het zorgen in deze fase ook mooi en waardevol kan zijn.

‘Weet je’, zegt Elien tegen een vriendin, ‘ik kan hopen dat ik een nieuwe baan vind, maar mijn kinderen en mijn moeder, daarvan kan ik niet zeggen: ik krijg nog een tweede kans.’

Een mooie filmavond voor iedereen die zorgt!

Donderdag 31 oktober 19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur), Het Lichtruim, Planetenplein 2, Bilthoven
Scenario en regie: Nelleke Koop
Speciale gast: regisseur Nelleke Koop
GRATIS TOEGANG
 

Wilt u naar aanleiding van de film met elkaar in gesprek? Dat kan op 7 november in onze Meet-up met als gastheer Eric Corton! De filmvertoning en Meet-up zijn los van elkaar te bezoeken, maar u kunt ook kiezen voor een combinatieticket.

Lees hier meer over de Meet-up.

 

Foto: Femke Hoogland

Delen:

Nieuws

4 december 2019

Kerst workshop

Komt u ook een mooie kerst decoratie maken? Lees verder

29 november 2019

Vrijwilliger vertelt: Corrie Veldhuizen

Vrijwilligers werk is er in verschillende soorten en maten. Elke maand laat de... Lees verder

28 november 2019

Eerste “Aan De Keukentafel” Kersteditie!

Aan De Keukentafel’, dat is: samen gezellig aan tafel, elkaar opscheppen en onder het eten de... Lees verder

Bekijk alle nieuwsberichten

Nieuwsbrief MENS De Bilt

* verplicht invullen