Intercultureel Eetcafé, van 2001 naar 2019

05/12/2018 - Vanaf 2019 zal het Intercultureel Eetcafé verhuizen naar elke eerste zondag van de maand (voorheen laatste zondag van de maand).

Hoe is het eigenlijk allemaal begonnen? Wilma van Poelgeest, sociaal werker MENS De Bilt, vroeg het aan de vrijwilligers die vanaf september jl. het stokje hebben overgedragen aan een nieuw team vrijwilligers.

Carla Bauer en Frederique Hozee kwamen in 2001 met het idee om een laagdrempelig multicultureel Kookcafé te starten voor alleenstaanden en mensen met een klein budget. Samen koken en eten verbindt. De opbrengst kwam ten goede aan diverse goede doelen. Carla en Frederique regelden in hun netwerk koks en spraken mensen aan in buurthuis ’t Hoekie.

Al snel werd het Kookcafé een begrip met elke maand een maaltijd uit een andere cultuur. De families hielpen mee. Stephanie: “Als kind was ik al bij de kookclub voor kinderen en zo ben ik meegegroeid met het Kookcafé”. Ook de beide echtgenoten Chris en Sjaak, broer Lodewijk, zoon Christiaan en schoondochter Mae waren van de partij. Daarnaast ondersteunden vele vrijwilligers het team. Vanaf een trap werd er in de beroemde pindasoep geroerd. Ook werd er wel eens voor andere organisaties gekookt, eenmaal zelfs voor 600 mensen! Heel triest was het overlijden van Carla in 2015 en van Frederique in 2017. Het bestaande team ging in deze moeilijke periode toch door, ter nagedachtenis aan deze twee bijzondere vrijwilligers. Wilma ging met de vrijwilligers om de tafel zitten en sprak met hen af om op zoek te gaan naar versterking. Tot zomer 2018 is het oude team doorgegaan om daarna het stokje over te dragen aan een nieuw team vrijwilligers onder leiding van Pinipa en Niro Manawaduge. Inmiddels is er afscheid genomen van Chris, Sjaak, Stephanie, Chris, Mae, Paulette, Lodewijk en Mirza.

Het is mooi dat het Intercultureel Eetcafé ‘gewoon’ heeft kunnen doorgaan. Elke maand komen er toch zo’n 80 tot 90 gasten eten. Het nieuwe team is een samenstelling van oude en nieuwe vrijwilligers uit diverse culturen die met veel enthousiasme koken in dezelfde gedachte van Carla en Frederique: ‘samen koken en eten verbindt’.

Intercultureel Eetcafé elke eerste zondag van de maand.

Aanmelden verplicht via servicecentrumdebilt@mensdebilt.nl 030-7440595

Kosten € 7,50/U-pas houders en kinderen € 4,-

Delen:

Nieuws

19 augustus 2019

Cursus tekenen/schilderen op woensdagavond

Er zijn weer een paar plaatsjes vrij in de groep tekenen/schilderen. Op 4 september start er een... Lees verder

15 augustus 2019

Start Mantelzorgspreekuur in gemeente De Bilt

Steunpunt Mantelzorg start vanaf eind augustus wekelijks een Mantelzorgspreekuur in het... Lees verder

29 juli 2019

Tentoonstelling en sprookjescafé

De gehele maand augustus is er een bijzondere tentoonstelling te zien in de Bibliotheek in... Lees verder

Bekijk alle nieuwsberichten

Nieuwsbrief MENS De Bilt

* verplicht invullen