Informatie

Dementie in gemeente De Bilt

De gemeente De Bilt vindt het belangrijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk blijven meedoen in de samenleving. Bijvoorbeeld door het vergroten van kennis en het mogelijk maken van begeleiding op maat voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De gemeente werkt daarin samen met inwoners, zorgaanbieders, vrijwilligersorganisaties en ondernemers.

Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren verder toe. De verwachting is dat in 2040 dementie doodsoorzaak nummer 1 is in Nederland. In de gemeente de Bilt is de verwachting dat het aantal mensen met dementie toeneemt van 1100 naar 2100 in 2040.

Wachttijd casemanagement dementie

De wachttijd binnen het netwerk dementiezorg De Bilt is momenteel: 0 weken.

Er staan 0 mensen op de wachtlijst.


Wat is dementie en hoe herken je het? Wat kun je zelf doen?

 

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes en is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Lees verder op de website van Alzheimer Nederland, klik hier.

Hoe herken je (beginnende) dementie?

Wie ouder wordt, is vaker vergeetachtig. Meestal is dit onschuldig. Toch kunnen geheugen problemen een eerste teken van dementie zijn. De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Meestal merkt de partner of een familielid dat er iets 'niet pluis’ is. Het valt op dat iemand terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter heeft. Iemand heeft bijvoorbeeld moeite om te onthouden welke dag het is, of wordt sneller boos.

Het herkennen van dementie kan lastig zijn.

Om herkenning makkelijker te maken stelde Alzheimer NL een lijst met symptomen op die kunnen duiden op dementie. Klik hier om naar de lijst met symptomen te gaan.

Nog meer interessante links

Aanvragen brochure ‘Is het dementie” - klik hier
Geheugentest van Alzheimer Nederland - klik hier

Wat kun je zelf doen?

De wetenschap heeft nog veel onderzoek nodig om te komen tot een medicijn tegen dementie. Je kunt wel degelijk iets doen om het proces te vertragen. Lees meer.....

 

 

Nieuws

18 juni 2019

MENS De Bilt nu ook inloopspreekuur in Het Lichtruim

Vanaf 21 juni zijn wij weer aanwezig in de hal van het Lichtruim. Lees verder

12 juni 2019

Column Evelien Ribbens - Samenloop voor Hoop

Column Evelien Ribbens, directeur MENS De Bilt. Gepubliceerd in de Biltsche Courant op 12 juni 2019. Lees verder

12 juni 2019

Blijham lezing - "Zelf de baas"

Een publieksgesprek over “zelf de baas” blijven terwijl je ernstig ziek bent. Lees verder

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht invullen