Landelijke initiatieven

MantelzorgNL
Zoekt u heldere informatie over corona en mantelzorg? MantelzorgNL heeft een speciale webpagina: Klik hier.

De Mantelzorglijn (gratis)
030 760 60 55, open van 09.00 - 16.00 uur

Luisterlijn (gratis)
0900 0767, dag en nacht bereikbaar

Coronahelpers
Om de impact van het Coronavirus te beperken moeten we meer voor elkaar doen: denk aan boodschappen doen voor mensen met symptomen, medicijnen ophalen, de hond uitlaten, enzovoorts. Klik hier.

Coronahulp NL voor elkaar
Vraag om hulp en plaats een oproep. Klik hier.

Corona Quarantaine Contact van KRO-NCRV
Brengt vrijwilligers in contact met mensen die in quarantaine zitten. Klik hier.

WeHelpen
We Helpen heeft een matchingsapp ontwikkeld voor buurtgenoten: Whapp.
De app stuurt een vraag naar iemand in de omgeving die wil helpen. En zoekt verder als het even niet schikt. Whapp heeft ook een rubriek met aangepaste activiteiten die vooral in deze periode belangrijk kunnen zijn Klik hier.

Boodschappenuurtje voor ouderen
Wanneer u wel zelf nog uw boodschappen kunt doen en 70+ bent dan is er in alle vestigingen van de Albert Heijn een boodschappenuurtje voor ouderen. Van 7.00 tot 8.00 in de ochtend mag alleen deze doelgroep naar binnen. Houdt u zich ook tijdens dit uurtje aan de regels en houdt genoeg afstand, voor uw en andermans veiligheid!
Lees hier de informatie van Albert Heijn.

Een tegen Eenzaamheid, campagne Houd contact
Ouderen lopen meer risico om geraakt te worden door het nieuwe coronavirus. Dat leidt tot minder sociaal contact en soms ook dat ze praktische hulp missen. Als een persoonlijk bezoekje er niet in zit, laat toch van je horen. Of misschien juist wat vaker.

Adviezen KBO-PCOB
Ouderen (70+) en mensen met een chronische aandoening zijn extra vatbaar voor het coronavirus. KBO-PCOB deelt adviezen voor ouderen tijdens de coronacrisis. Wat kan je als oudere extra doen? Klik hier voor de nieuwsbrief met adviezen.

Rode Kruis - Ready2Helpers staan klaar als dat nodig is
Nu het coronavirus COVID-19 zich ook in ons land heeft verspreid, mobiliseert het Rode Kruis haar netwerk van burgerhulpverleners Ready2Help. Dat netwerk, bestaande uit ruim 70.000 mensen, is in het leven geroepen voor situaties precies zoals deze. Klik hier.

Steffie legt uit
Steffie.nl legt moeilijke dingen uit. Deze week is daarom https://corona.steffie.nl gelanceerd. Doelgroep van Steffie is mensen met een verstandelijke beperking en/of mensen die veel moeite hebben met lezen en schrijven. Ook voor kinderen is de informatie goed toegankelijk.

Bibliotheken stellen 100 e-books beschikbaar via ThuisBieb
6 april 2020 - De gebouwen zijn gesloten, maar de Nederlandse openbare bibliotheken zijn online gewoon open. Via de ThuisBieb-app zijn vanaf vandaag 100 e-books voor iedereen beschikbaar – ook voor mensen die géén lid zijn van de Bibliotheek. Lees verder....

Gewoon mensen die mensen willen helpen, vragen zich af of ze u kunnen helpen.
Ruim 40.000 vrijwilligers hebben zich op de website gewoonmensendiewillenhelpen.nl  aangemeld omdat ze graag willen helpen. Inmiddels zijn enkele vrijwilligers geplaatst bij verschillende bloedbanken, is een team opgesteld voor de kinderopvang van medewerkers uit een ziekenhuis in Amsterdam en is er een tentamenweek door kunnen gaan op een middelbare school omdat er veel extra surveillanten zijn geleverd. Dit zijn slechts drie voorbeelden waarbij gewone mensen geholpen hebben, maar de mogelijkheden zijn eindeloos! Kunt u helpende handen gebruiken? Vul dan dit formulier in. Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Nederlands Jeugdinstituut.
Omgaan met de gevolgen van het coronavirus. De kabinetsmaatregelen in de aanpak van het coronavirus hebben grote maatschappelijke gevolgen. Het Nederlands Jeugdinstituut houdt kinderen, ouders, opvoeders, professionals en beleidsmakers graag zo goed mogelijk op de hoogte. Ze basseren zich daarbij op vragen die leven en volgen de richtlijnen van het RIVM en de actuele maatregelen van de Rijksoverheid. https://www.nji.nl/coronavirus

Nationaal Ouderenfonds
Juist in deze tijd. Met de Zilverlijn, Schrijfmaatje en Welkom Online van het Ouderenfonds hoeft u waardevol contact niet te missen. Zie deze PDF.

Maaltijden aan huis voor ouderen in tijden van corona
Veel ouderen maken gebruik van een maaltijdservice voor de dagelijkse warme maaltijd. Kan ik nog veilig gebruik maken van een maaltijdservice? En welke maatregelen hebben de verschillende leveranciers getroffen? In dit overzicht van Maaltijdbutler.nl vindt u alle praktische informatie op 1 plek.

Online muziekles volgen
Vanwege de coronacrisis kunnen de muzieklessen bij de muziekscholen nog niet doorgaan. Gelukkig is er online veel mogelijk. De website www.muzieklesvergelijken.nl biedt een handig overzicht met informatie over online muziekles, en een overzichtelijke vergelijking van alle aanbieders die er zijn.